28 d’abril 2011

"No volen l'opinió dels professionals sanitaris, volen el vist-i-plau per retallar"

9protesta-bellvitgeEntrevista feta avui a la nostra secretaria, Carme Navarro a CatalunyaPress: “La sensació és que no volen la nostra opinió, sinó el vist-i-plau" El Departament va intentar crear una Mesa de Sector –diferent de la Mesa Sectorial, que jurídicament no es pot convocar per aquests temes- però finalment no va ser possible davant la negativa sindical, que considerem que és “inacceptable” crear-la si no es compleixen unes “condicions mínimes”.
La primera, que s’aturi l’aplicació de les retallades, ja que considerem “una presa de pel” que el Departament que presideix Boi Ruiz pretengui “distreure’ns amb una negociació fictícia mentre es carrega el sistema públic de sanitat”. A més, demanem “concreció” a la Conselleria, això és, que ens expliqui clarament què vol fer amb la salut i què és negociable. Per últim, volem garanties que uns hipotètics acords s’aplicaran i no quedaran en paper mullat.
Ja en un terreny més polític, la intenció del Departament podria ser “tranquil•litzar a un sector que s’ha mostrat molt crític i desmobilitzar-lo fins després del 22-M, per fer la seva campanya amb menys soroll”.
Les primeres retallades
Hores abans d’aquesta primera reunió, que tindrà continuïtat la setmana vinent, la Conselleria va presentar les primeres retallades. Una de les més importants és que les llistes d’espera de setze operacions quirúrgiques "sense risc vital" puguin augmentar fins als vuit mesos. Amb això, es deixa sense efecte la garantia acordada per l'anterior Govern que aquestes intervencions es produïssin abans de mig any.
Salut ha precisat que aquestes intervencions són l'alliberament del nervi carpià de la nina, amígdales, cataractes, circumcisió, extirpació de la vesícula biliar, úter i pròstata, galindons, hèrnies inguinals, pròtesis de genoll i de maluc, artroscòpia d'espatlla, varius, quist sacre, reconstrucció de l'envà nasal i vasectomia.
La Conselleria espera, amb aquestes i altres mesures que no s’expliquen directament, com l’ajustament de personal tant directiu com assistencial en molts hospitals, aconseguir un estalvi de 562 milions d'euros al pressupost.
En declaracions a Catalunya Ràdio, el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha dit confiar que els usuaris entendran aquestes mesures, entre elles també disminuir el temps d'estada als hospitals.
Continguts relacionats
Boi Ruiz amplia a vuit mesos les llistes d'espera en 16 operacions